הינך נמצא כאן

לטיפ הבא >

לטיפ הבא >

רקע

 
 
.

לאכול בריא, להיות בתנועה, להרגיש טוב

לכל אחת ואחד, בכל שלבי החיים, הזכות לאכול בריא יותר, להיות בתנועה ולהרגיש טוב יותר. זאת ההכרה שעומדת ביסוד התכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים – אֶפְשָׁרִיבָּרִיא. זו יוזמה משותפת של שלושה משרדי ממשלה: משרד הבריאות, משרד התרבות והספורט ומשרד החינוך. במטרה להוביל מאמץ משותף ברמה הארצית והמקומית כדי לקדם סביבת חיים המאפשרת הרגלי אכילה בריאים יותר ושילוב פעילות גופנית בחיי היומיום, בכל קבוצות האוכלוסייה. התכנית הלאומית פועלת במישורים שונים, המשלימים זה את זה, בכללם חקיקה ורגולציה, תשתיות, פעילויות בשטח, ומידע יישומי.

מדוע תכנית לאומית?

למרות המודעות הרבה לחשיבות הפעילות הגופנית והתזונה הבריאה רבים מתקשים ליישם זאת.  שעות עבודה ארוכות, שימוש ברכב, ישיבה ממושכת מול המחשב וצריכה גבוהה של משקאות ממותקים ומזון מעובד עשיר בנתרן, שומן וסוכר - כל אלה העלו במידה ניכרת את שיעור האנשים בישראל שהינם בעלי משקל עודף או שאינם פעילים גופנית.

מגמה זו טומנת בחובה נזקים בריאותיים וכלכליים משמעותיים ונמשכת בקצב מואץ, במיוחד בקרב הילדים. כיום מעל רבע מילדי ישראל סובלים מעודף משקל. נתונים מדאיגים אלה הביאו את ממשלת ישראל  בדצמבר 2011 להחלטה להקים תכנית לאומית לחיים פעילים ובריאים. מטרתה: להוביל מהלך מכוון ליצירת סביבה פיזית וחברתית המאפשרת ומקדמת הרגלי תזונה בריאים יותר ופעילות גופנית בקרב כל קבוצות האוכלוסייה. מדובר בתהליך ארוך טווח של תכנון, פיתוח ויישום של מדיניות ופעילות ציבורית מקדמת בריאות. למאמץ זה שותפים מוסדות וארגונים ציבוריים, התנדבותיים, המגזר העסקי, והציבור כולו.

מובילי התכנית

שרותי בריאות הציבור 

הפיקוח על הבריאות

מינהל הספורט במשרד התרבות והספורט 

פעילות וערוצים

חקיקה ורגולציה: יוזמות הכוללות סימון תזונתי ברור ובולט בחזית אריזות מוצרי המזון | איסור ייצור, ייבוא או מכירת מזון המכיל שומני טראנס בריכוז גבוה | הגבלת פרסום מוצרי מזון בעלי ערך תזונתי נמוך בתכניות ילדים | הפחתת מחירי מוצרי מזון בריאים יותר ובחינת הכנסתם לפיקוח ממשלתי | השקת "תו אפשריבריא" לסימון לחמים ומוצרי מאפה מקמח מלא, מופחתי נתרן וקלוריות | ביטול חובת הצגת אישור רפואי בהרשמה לפעילות גופנית וחדרי כושר.

מערכת החינוך: יוזמות הכוללות עידוד הגעה למוסדות החינוך ברגל או באופניים | הגבלת מכירת מזון בעל ערך תזונתי נמוך במכונות ממכר ובמזנונים בבתי הספר | דירוג "כוכבי בריאות" לבתי ספר מקדמי בריאות | חלוקת פירות וירקות לתלמידים |  פנימיות מקדמות בריאות | מערכים לחגיגות אירועים בריאים יותר בגנים ובבתי ספר.

מערכת הבריאות: יוזמות הכוללות תקצוב לקופות החולים להפעלת סדנאות וקבוצות לירידה במשקל | עידוד הרופאים להמליץ על חיים פעילים ובריאים כחלק מתכנית הטיפול | הגבלת מכירת מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך במזנוני בתי החולים.

תכנית להפחתת צריכת הנתרן: פעילות משותפת עם יצרנים להפחתה וולונטרית של כמויות הנתרן במזונות מעובדים | פיילוט להפחתת כמויות המלח בהליכי הכשרת מוצרי בשר ועוף.

ברשויות מקומיות ובקהילה:  תכנית "עיר פעילה ובריאה" להעלאת שיעור העוסקים בפעילות גופנית | פיילוט "רשות מקדמת אורח חיים פעיל ובריא" | תמיכה בשדרוג תשתיות קיימות לרכיבה על אופניים והליכה, התקנת גופי תאורה וברזיות | חיוב רשויות לפתוח מתקני ספורט במוסדות חינוך לציבור בשעות אחר הצהריים וסופי שבוע.

מקומות עבודה: מתן תמריצים למעסיקים המעודדים עובדים להגיע לעבודה ברגל או באופניים |  שינוי תקנות המס להכרה בהגשת פירות וירקות בישיבות כהוצאה מוכרת | הקמת פורום למקומות עבודה מקדמי בריאות.  פעילות ענפה בערוצים דיגיטליים וברשתות החברתיות | ייזום אירועים ויחסי ציבור ברמה הארצית והמקומית | הכשרות קידום בריאות ברשת למקדמי בריאות ברשויות המקומיות | סמינרים מקוונים (Webinar) | הפקת סרטי פרסום, תיעוד, הדרכה והדגמה | הפקת מאגר תצלומים וחומרי וידאו מקוריים לשימוש ארגונים ופעילים לקידום בריאות.

מדידה והערכה: במסגרת התכנית הלאומית נערכות פעולות מדידה והערכה, הכוללות סקרים שנועדו ללמוד את הצרכים ועמדות הציבור בתחומי עיסוק התכנית ולמטרת פיתוח פעולותיה והערכתן.  

שיווק חברתי-שיתופי ויצירת שיח

התכנית הלאומית פועלת בגישת השיווק החברתי-השיתופי, המבוססת על יצירת שיח בקרב קבוצות בעלות עניין משותף ובציבור הרחב תוך שימוש בערוצי תקשורת שונים, בכללם ערוצים דיגיטליים המאפשרים דיון פתוח בנושאי מדיניות, רעיונות, דעות, והמלצות ישימות שבאות מהאנשים עצמם.