ט"ו בשבט הוא חג האילנות, זמן של שמחה וחגיגה של הטבע. סימן ההיכר הבולט בחגיגה: פירות טריים ומיובשים, כסמל לשפע האדמה.
אנחנו ממליצים לבחור פירות טריים מתוצרת הארץ, אגוזים ושקדים.
לחובבי הפירות המיובשים, אנחנו ממליצים לבחור בפירות שאינם מצופים בסוכר.
פירות מיובשים הם מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. הם עשירים במיוחד בברזל, מגנזיום, אשלגן וסידן. פירות מיובשים (ללא סוכר) מכילים כמות גבוהה של אנרגיה, מה שהופך אותם למזון מושלם למתן אנרגיה לפני פעילות גופנית.
אולם ישנם פירות מיובשים הנמכרים בחלקם עם תוספת צבע לא בריאה כמו פפאיה, משמש כתום עז, קיווי ואננס. לעומת זאת לחמוציות, ג׳ינג׳ר, ומשמש חום, לא מוסיפים צבעים.
נשאלת השאלה האם מוסיפים סוכר לפירות וכמה סוכר? במשמש מיובש לרוב אין תוספת סוכר, בג׳ינג׳ר לעיתים מוצאים תוספת סוכר. חמוציות לעומת זאת לרוב מלאות סוכר. בקיווי מיובש יש לרוב סוכר, צבעי מאכל וחומרים משמרים.
מומלץ לשאול בחנות על פירות מיובשים ללא תוספת סוכר.
ישנם סוגים רבים ושונים של פירות מיובשים, לכל פרי מיובש יתרונות בריאותיים ייחודיים משלו.
תמרים
תמרים הם מקור מצוין לברזל, מה שהופך אותם לבחירה טובה עבור אנשים הסובלים מאנמיה. תמרים עשירים בסיבים תזונתיים, ולכן מסייעים בתהליך העיכול.
שזיפים
שזיפים הם מקור מצוין לסיבים תזונתיים, מסייעים בתהליכי העיכול ומפחיתים עצירות. שזיפים גם עשירים בוויטמין A, ולכן יכולים לסייע בשיפור הראייה.
משמשים
משמשים הם מקור מצוין לברזל , אשלגן ומגנזיום . הם גם עשירים בוויטמין A, מסייע במניעת אנמיה, יכולים לסייע בחיזוק הראייה. מומלץ לרכוש משמשים מיובשים בצבע חום, הבריאים יותר ממשמשים בצבע כתום.
צימוקים
צימוקים הם מקור מצוין לסיבים תזונתיים, מסייעים בתהליכי העיכול ומפחיתים עצירות. צימוקים גם עשירים בוויטמין B6, מה שיכול לעזור לתפקוד המוח.
חמוציות
חמוציות ללא סוכר הן מקור מצוין לאנתוציאנינים, תרכובות בעלות תכונות נוגדות חמצון חזקות. חמוציות הן גם מקור מצוין לוויטמין C, לחיזוק מערכת החיסון. החמוציות מסייעות במניעת מחלות לב וכלי דם, סוכרת, בהאטת תהליכי הזדקנות ושמירה על תפקוד המוח.
תאנים
תאנים הן מקור מצוין לסיבים תזונתיים, מסייעים בתהליכי עיכול ומפחיתים עצירות. תאנים גם עשירות בוויטמין K, מה שיכול לסייע לקרישת הדם.
טיפים לבחירה ושימוש בפירות מיובשים
בעת בחירת פירות מיובשים, מומלץ לבחור פירות שנראים טריים, מוצקים ולא יבשים מדי.
פירות מיובשים יכולים להיות מוצרי מזון בריאים, אך חשוב לצרוך אותם במתינות. פירות מיובשים מכילים כמות גבוהה של קלוריות, העלולים לגרום לעלייה במשקל, בעת אכילה בכמויות גדולות.
ניתן להוסיף פירות מיובשים לסלטים, יוגורט, ולהכין מהם קינוחים בריאים.
לסיכום, פירות מיובשים הם מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. הם בריאים וטעימים, והם יכולים להוות חלק מהתזונה היומיומית של כל אדם.
פירות מיובשים בהכנה ביתית - כיצד ניתן להכין לבד?
אתם יכולים לייבש עודפי פירות שיש לכם (חשוב שיהיו טריים). כדי לבצע זאת צריכים 2 רשתות ברזל צפופות ונקיות.
על אחד המשטחים מניחים את הפרי אחרי ששטפנו היטב, והוצאנו את הגלעינים. את הרשת השניה מניחים מעל. ממקמים במקום שטוף שמש. לחילופין ניתן להכניס לתנור ב-60 מעלות צלסיוס או טמפרטורה נמוכה יותר. רצוי לייבש כל פרי בנפרד (כיוון שכל פרי מתייבש בקצב שונה).
מומלץ להניח את הפירות על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, במרחק זה מזה. משחו אותם במיץ לימון טרי - זה יגרום לפרי לשמור על הצבע ולא להשחים.
זמן האפייה/הייבוש משתנה מפרי לפרי ויכול להמשך בין 3 ל-8 שעות. זמן הייבוש תלוי בכמות המים שהפרי מכיל ובעובי פרוסות הפרי.
חיתוך לפרוסות או לחצאי פירות, יזרז את תהליך הייבוש.
חשוב לאחסן במקרר (היות שהפירות המיובשים ללא חומרים משמרים).
חג ט״ו בשבט שמח!