
שלום ותודה פירמידת המזון – ישראל עוברת לקשת המזון לתזונה בריאה. לאחר מהלכי פיתוח מקיפים, אגף התזונה במשרד הבריאות במסגרת אפשריבריא מציג את ההמלצות התזונתיות הלאומיות החדשות של ישראל בתצורה הגרפית – קשת המזון לתזונה בריאה. כעת יש לכולנו תמונה ברורה של ההמלצות התזונתיות המקיפות, מעודכנות וגם פשוטות וישימות יותר.
קשת המזון לתזונה בריאה מחולקת על פי תדירות הצריכה המומלצת של קבוצות המזון העיקריות
הקשת הירוקה – מומלץ להרבות בשתיית מים ולגוון על בסיס יום יומי במזונות הבאים: ירקות, פירות ודגנים מלאים. אלו מזונות שלמים התורמים מגוון ערכים תזונתיים וחשוב לגוון בהם בצבעוניות ובאופן האכילה מספר פעמים ביום.
הקשת הצהובה – מזונות שמומלץ לצרוך אותם לפחות פעם ביום מכל אחת מהקבוצות הבאות:
- קטניות גון: עדשים/שעועית/חומוס/פול/אפונה
- מקורות צמחיים עשירים בשומן כגון: שמן זית/טחינה/אגוזים/אבוקדו
- מוצרי חלב שאינם ממותקים ותחליפיהם
לכל אחת מקבוצות אלו תרומה חשובה לבריאות ומומלץ לשלב אותן בתזונה לפחות פעם ביום.
הקשת הכתומה – מזונות שמומלץ לצרוך אותם כמה פעמים בשבוע: מכילה מזונות מן החי שמומלץ לגוון בהם לאורך השבוע ולאו דווקא בכל יום. וכמו שאר המזונות שבקשת, מומלץ לקנות אותם גולמיים ולבשל בבית.
הקשת הוורודה – בשר בקר בתצורתו הגולמית: ההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-300 גרם בשבוע בהכנה ביתית (לא בתצורת מוצרים מומלחים ומעובדים כמו נקניקים, נקניקיות, קבבים והמבורגרים מוכנים מראש).
בנפרד מהקשת ומתחתיה - מזונות שמומלץ להימנע מצריכתם: מדובר בעיקר במוצרים אולטרה-מעובדים (ממתקים, חטיפים, משקאות ממותקים, נקניקים, נקניקיות ומוצרי בשר בקר מעובד ועוד) הכוללים מרכיבים שתתקשו לאתר במטבח הביתי, כמו מיצוי רכיבי מזון, וכן תוספים תעשייתיים, כגון משפרי טעם וצבע או מרקם. מוצרים אלה בדרך כלל ארוזים, מוכנים לאכילה מידית או לאחר הכנה מינימלית (הוספת מים רותחים, חימום במיקרוגל וכד').
בחנו את עצמכם - עד כמה התפריט שלך בהלימה להמלצות התזונתיות הלאומיות
יתרונות תזונתיים לצבעי קשת המזון
הקשת הירוקה: מספקת מזונות שלמים שמכילים מגוון רכיבים תזונתיים כולל ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
הקשת הצהובה: מספקת מזונות שלמים מקבוצת הקטניות, השמנים והחלב. הקטניות מספקות חלבון, סיבים תזונתיים ומגוון ויטמינים ומינרלים. לשמן הזית איכות תזונתית גבוהה, האגוזים לסוגיהם מהווים גם מקור טוב לשמנים בריאים, חלבונים, וסיבים תזונתיים. החלב ומוצריו (וכן תחליפיהם) תורמים חלבון וסידן לתפריט.
הקשת הכתומה: כוללת מזונות מהחי בתדירות צריכה של מספר פעמים בשבוע, שמספקים חלבון וברזל.
הקשת הוורודה: כוללת מזונות מהחי בתדירות צריכה נמוכה, המספקים חלבון וברזל.
העקרונות המרכזיים של קשת המזון לתזונה בריאה
- קשת המזון החדשה מבטאת בצורה וויזואלית את ההמלצות התזונתיות הלאומיות כך שיהיה קל ומוחשי להרכיב תפריט בריא ומזין, מקיים, חברתי ובעלויות המתאימות לכל.
- מזונות גולמיים, או מעובדים מינימאלית עומדים בבסיס התזונה הבריאה, ואילו מוצרים אולטרה-מעובדים כמו דגני בוקר, שתיה מתוקה חטיפים וממתקים ובשר אולטרה-מעובד ותחליפיו, מזיקים לבריאות ותורמים לעליה בתחלואה.
- ההמלצות התזונתיות הלאומיות מבוססות בעיקר על מזונות מהצומח: ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים. לצד אלה ניתן לשלב אכילה מתונה, לאורך השבוע, של מזונות מן החי.
השפעות קשת המזון: בריאות, סביבה וכלכלה
- ערך בריאותי: המלצות התזונה הלאומיות גובשו לאור התזונה הים תיכונית, המוכחת מדעית כתורמת לבריאות ולמניעת מחלות.
- ערך סביבתי: לתזונה בהתאם להמלצות השפעה קטנה יחסית על הסביבה: פחות מוצרי מזון מן החי, פחות מוצרים אולטרה מעובדים, פחות אריזות ופסולת, וכתוצאה מכך הפחתת טביעת הרגל הפחמנית והאקולוגית.
- ערך כלכלי: כאשר מפחיתים רכישת מזון אולטרה מעובד ושתיה מזיקה ושמים דגש על רכישת מזון מקומי, עונתי וגולמי זה מוביל להוצאה כלכלית נמוכה יותר על מזון. מי ברז זולים משתיה מתוקה, קטניות גולמיות זולות ממזון מוכן ובשר, פירות וירקות עונתיים זולים מפירות וירקות שאינם בעונה. כמו כן תזונה המונעת מחלות מפחיתה את ההוצאות הכלכליות על בריאות.
- ערך חברתי: בישול ביתי, הכנה משותפת וארוחה משפחתית תורמים לחיזוק תחושת השייכות, שימור המסורת, העצמאות והביטחון. אכילה משותפת סביב השולחן נמצאה כתורמת למניעת אלימות בקרב ילדים ובני נוער ולהרכב ארוחה בריא יותר. אכילה בריאה ומקיימת בקרב כלל האוכלוסייה תצמצם את הפערים החברתיים ותסייע להגברת הביטחון התזונתי.
ממדי ההשפעה של קשת המזון: בריאותי, סביבתי, כלכלי וחברתי
חשוב לדעת
- ההמלצות התזונתיות הלאומיות החדשות נועדו לסייע לכולנו להבין כיצד נוכל לאכול בריא יותר במהלך היום. הן גמישות, פשוטות להבנה וליישום, ומופיעות בצורה הגרפית של הקשת, שנבחרה לאחר תהליך מעמיק ומשותף בו לקחו חלק מומחים מתחומי התזונה, קידום הבריאות, התקשורת, השיווק החברתי והעיצוב.
- ההמלצות התזונתיות מיועדות לכלל האוכלוסייה. אנשים הסובלים ממחלות עם הגבלות תזונתיות מסוימות, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות כליה וכבד ואחרות, כמו גם אנשים שמסיבות שונות בחרו בהגבלות תזונתיות (צמחונות, טבעונות ועוד) המחייבות התאמה תזונתית, יתייעצו עם דיאטנית ויקבלו הדרכה אישית.
לקריאה נוספת
מתכונים בריאים - מנות לארוחה משפחתית
המלצות התזונה הלאומיות החדשות