home icon work icon education icon city icon

למה כדאי אפשריבריא בעבודה

מעסיקים שמשקיעים בקידום הבריאות בארגון, נהנים מגידול בתפוקת העבודה ושביעות הרצון של העובדים – ומירידה בהיעדרויות ובימי המחלה

3F2C4878_1.jpg

הישראלי העובד במשרה מלאה נמצא במקום העבודה כשליש מהיממה, במשך חמישה ימים בשבוע. אמנם המעסיק אחראי לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ונטולת סיכונים כמו רעש, חומרים נדיפים וכד', אך חובה זו אינה מבטיחה את בריאותם ורווחתם של העובדים, מאחר שלרוב אינה מתייחסת לתחלואה ותמותה הנגרמות בגין ניהול אורח חיים לא בריא, במקום ובזמן בעבודה.

מחלות כרוניות הכוללות סרטן, מחלות לב וכלי דם, וסוכרת, אחראיות למרבית מקרי המוות בישראל. אורח חיים לא בריא כולל עישון, תזונה לקויה )למשל תפריט עשיר בקלוריות, צריכת שומנים רוויים ובמיוחד שומני טרנס וצריכה מוגברת של מלח וסוכר(, מיעוט בפעילות גופנית והשמנה. הוא תורם תרומה נכבדת להתפתחות מחלות אלו. עוד הרגלי עישון פוגעים בבריאות העובדים המעשנים כמו גם בסביבה ובמקביל, הפסקות העישון "שורפות" זמן עבודה יקר שעלותו למעביד ולמשק אינה מבוטלת.

כאמור, השמנה, והתחלואה הכרונית הנובעת ממנה, פוגעת באיכות החיים וביכולת התפקוד של הפרט. אכילת מזון לא בריא במרוצת יום העבודה יחד עם היעדר פעילות גופנית וישיבה ממושכת, מהוות שילוב מאד לא בריא ואף קטלני לטווח הרחוק.

מקום עבודה הדואג לבריאות עובדיו ומספק להם סביבה נקייה מעישון ומעודד גמילה למעשנים, מעודד תזונה בריאה ופעילות גופנית, ממזער את גורמי סיכון של העובד בזמן העבודה ומחוצה לו, ועשוי להשפיע לטובה גם על בני משפחתו ומעגל מכריו.

התועלת הארגונית

  • הגברת רווחת העובד ובני משפחתו

  • שיפור במצב הבריאות הגופנית והנפשית

  • סביבת עבודה פיזית וחברתית נעימה התומכת בבריאות ובבטיחותו

  • סביבת עבודה המאפשרת תזונה בריאה יותר ופעילות גופנית

  • שיפור שביעות הרצון ממקום העבודה

  • הפחתת שיעור החולי וההיפגעות במקום העבודה

  • הפחתת שיעור ההיעדרות של עובדים

  • שיפור הפריון בעבודה

  • שיפור תדמית הארגון

  • שיפור במדדי הגיוס וירידה בתחלופת העובדים

  • חיזוק הזיקה למקום העבודה

  • החזר השקעה (ROI) של כ-140%

בסופו של דבר כל התועלות מצטרפות לתרומה ממשית למדינה: מדובר בהורדת הנטל הכלכלי הישיר והעקיף של עלויות הבריאות ובשיפור ממשי של פריון העבודה.

באילו תחומים אפשריבריא בעבודה מתמקדת

אפשר לעסוק במגוון רחב של תחומים הקשורים לבריאות העובד בתכנית אֶפְשָׁרִיבָּרִיא בעבודה. היקף הפעילויות מותאם לאופי הארגון ולמאפייני העובדים.

  • פעילות גופנית- מקום העבודה המספק לעובדיו סביבה המעודדת פעילות גופנית מאפשר להם לשלב פעילות גופנית בחיי היום-היום במקום העבודה ואף מחוצה לו.

  • תזונה מקדמת בריאות- חשוב שמקום העבודה יספק מזון בריא ומגוון, יצמצם את היצע המזון המזיק, יעודד שתיית מים ויעשה כן בכל סביבות העבודה: בחדרי האוכל, במכונות ממכר, בישיבות, בכנסים ובאירועים וכדומה.

  • מניעת עישון- צריכת הטבק ומוצריו גורמת למוות מוקדם בכל העולם והיא הסיכון בר-המניעה החשוב ביותר לבריאות במדינות המפותחות. מקום העבודה המספק סביבה נקיה מעישון ומסייע למעשנים בגמילה מעישון ומגן על עובדיו מנזקי הטבק.

  • עידוד הנקה- תזונה המבוססת על חלב אם בחודשי חייו הראשונים חשובה לבריאות התינוק. על מקום העבודה להקצות מקום לשאיבת חלב אם ולאפשר גמישות בשעות העבודה לצורך הנקה. באופן כללי הוא יסייע לעובדות להמשיך בהנקה בשנה הראשונה לחיי התינוק.

  • ניהול מתחים- הפחתת המתחים בסביבת העבודה וסיוע בניהול מתחים ברמת הפרט יתרמו להרגשה הכללית הטובה של העובד ועשויות להפחית היעדרויות על רקע בריאותי, להקטין את מספר התאונות בעבודה ובדרך אליה וממנה, להפחית אלימות ולשפר את היכולת התפקודית של הפרט ושל צוותים בארגון.

  • ארגונומיה- שימוש בכלים, ציוד ושיטות עבודה שהותאמו לצרכי העובד, ייצרו סביבת עבודה נוחה ויעילה ימנעו נזקי בריאות ובטיחות ויגבירו את פריון העבודה.

במדריך תמצאו מידע הקשור לארבעת הנושאים הראשונים וכלים ליישומו.

כיצד להטמיע שינוי לחיים פעילים ובריאים במקום העבודה

מקום עבודה אֶפְשָׁרִיבָּרִיא מספק סביבה פיזית וארגונית תומכת, המאפשרת בחירה קלה יותר באורח חיים פעיל ובריא בחיי היום יום, במגוון ערוצים:

  • שינוי מדיניות/נהלים

  • קיום פעילויות מקדמות בריאות

  • עידוד השתתפות והצלחה ע"י תמריצים

  • הדרכה לפיתוח מיומנויות לפרט

  • שינויים בסביבת העבודה

עקרונות לתכנית יעילה

מקום עבודה אֶפְשָׁרִיבָּרִיא מחייב מהלך ארגוני מתמשך, במסגרתו נוקט הארגון בתהליכי למידה ושיפור שהוכחו כיעילים.

  • מחויבות והשתתפות של ההנהלה

  • שיתוף העובדים בכל שלבי התכנית

  • ייעוד התכנית המתבססת על מיפוי מדיניות הארגון וסביבתו, התנהגות העובדים ורצונותיהם לכל העובדים

  • פיתוח תמהיל פעולות בתחומי מטרה שונים: גיבוש והפעלת מדיניות, מתן תמריצים, שיפור הסביבה הפיזית וביצוע תכניות לפרט

  • דגש על פעולות המובילות לשינויים בני-קיימא

  • נגישות לשירותים ומשאבים מקומיים, לאומיים ואחרים

  • שילוב הדוק של קידום בריאות העובד ובטיחותו

  • הקצאת משאבים הולמת

  • הערכה מתמשכת, תיעוד ושיפור מתמיד

שלבים

כל ארגון יכול לבצע תכנית מוצלחת ב-10 צעדים . בהחלט ניתן לעשות זאת במשאבים מוגבלים יחסית. היכרות מעמיקה של מאפייני הארגון, עובדיו וצרכיהם תניב פעילויות הולמות ותוביל, תוך תכנון משתף, לביצוע תכנית שתשיג את מטרותיה.

ניתן ומומלץ לקרא את המדריך כולו ברצף, אך ניתן גם לפנות לצעדים מסוימים. לנוחותכם ישנו דף המרכז את עשרת הצעדים והפעולות העיקריות המומלצות בכל צעד וכן קישורים לחומרים ודוגמאות ליישום. רבים ממקומות העבודה, יתעניינו במיוחד בצעד 5 הכולל תכנון תכנית עבודה ובחירת הפעילויות לביצוע. צעד זה כולל טבלאות ובהן המלצות לפעולות המוצגות לפי הנושאים. ההמלצות כוללות קישורים לפירוט נוסף ולכלים נלווים ודוגמאות. אפשר להגיע לטבלאות אלו גם באופן ישיר מתוך הפרקים עצמם.

אז איך מתחילים

צעד 1: רתימת ההנהלה
צעד 2: מיפוי ופרופיל בריאות
צעד 3: רתימת העובדים והקמת צוות